Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się bądź zarejestruj
Aktywne wątki Wątki bez odpowiedzi
Strony : 1
Musisz się zarejestrować lub zalogować aby dodać odpowiedź
Posty [ 8 ]
Wątek: Zbawienne pływanie.
Czy ktoś orientuje się czy przy schorzeniach górnego odcinka kręgosłupa (odcinek szyjny) wskazane jest pływanie?
Otóż mam 24 lata i postępujące zmiany zwyrodnieniowe górnego odcinka kręgosłupa spowodowane ciągłym siedzeniem przy komputerze - nieodpowiednia pozycja, nieprzystosowane stanowisko pracy (takie "wygody" zapewnia mój szef
).
Z prześwietlenia kręgosłupa wynikło, że mam postępujące zmiany zwyrodnieniowe. Wiem, że pływanie może pomóc, aczkolwiek czy wie ktoś jaki to ma być styl? Kraul, żabka, na plecach?
Pomóżcie, bo z racji tego, że jest lato chciałbym podreperować moje kości 
Re: Zbawienne pływanie.
W dzisiejszych czasach cała masa ludzi spędza codziennie długie godziny przed kompem - to samo i ja 
Kręgosłup wysiada, kark wysiada, plecy bolą jak cholera
Pływanie zaleci ci nalwet sam lekarz, bowiem gdy pływasz pracują ci wszystkie mięśnie. Gorzej tylko jak ktoś jest wiecznie zapracowany i nie ma nawet tych 2-3 godzin aby wyskoczyć na basen :>
Pływanie jest zbawienne nie tylko dla karku ale i dla całego kręgosłupa. Wzmacniają się mieśnie otaczające ludzki kręgosłup, a dzięki temu jest on bardziej wytrzymały. Najważniejsze jest regularne pływanie - można stwierdzić, że jest to swego rodzaju remedium.
chciałem się zapisać na basen gdzieś w Lublinie, żeby wzmocnić plecy i kręgosłup i w sumie nie ma gdzie, niby są baseny, ale w większości ciężko dostać jakis karnet w rozsądnych godzinach
Basen to świetna sprawa i jakbym miała czas to codziennie chodziłabym popływać, bo pływanie działa na wszystkie partie ciała i świetnie odchudza. Z braku czasu ograniczam się do 2-3 wizyt na basenie w tygodniu, a i tak widać efekty. Jestem szczuplejsza i dużo sprawniejsza fizycznie. Jedyny problem jaki ostatnio przytrafił na basenie to grzybica stóp. Niestety trochę na własne życzenie, mam nauczkę aby nie wchodzić pod prysznic bez klapek. Kupiłam sobie jednak lamisilatt ( dosyć tani był - 24 zł, w aptece juventa w manufakturze łódzkiej ) i powoli wszystko zaczyna wracać do normy.
A jak to jest z basenem, jeśli dziewczyna jest w ciąży. Jak myślicie czy to jest bezpieczne zwłaszcza w okresie zimowym?! Gdzie łatwo o przeziębienie. Albo czy ze względów higienicznych to jest w ogóle zdrowe, chlor, bakterie roznoszone przez innych pływających?!
Korzyści z pływania są wręcz nieocenione dla naszych organizmów.
Wiem po sobie. Mam problemy z kręgosłupem od zbyt wielu godzin spędzanych przed komputerem. Jest to podstawowa dolegliwość, przy której pływanie bardzo pomaga, jednak pływanie bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm również w wielu innych aspektach.
Polecam przeczytać ten artykuł: http://www.rzekazdrowia.pl/plywanie-korzysci.php
Jestem administratorem serwisu internetowego Rzeka Zdrowia.
Serdecznie zapraszam - Zdrowie
Z tego co wiem, pływanie ma zbawienny wpływ w tej sytuacji , ale podstawą jest odpowiednia pozycja, czyli taka, gdzie głowa będzie zanurzona w wodzie, powietrze wydmuchujemy tylko bokiem (nie unosząc szyi). Przy okazji dla wszystkich osób pochodzących z Trójmiasta i okolic polecam mojego sprawdzonego rehabilitanta Pana Dominika z gabinetu "Zaglaniczny". pozdrawiam
Strony : 1
Musisz się zarejestrować lub zalogować aby dodać odpowiedź