1

Wątek: Zatrzymana ósemka.

Czy z zatrzymaną ósemką poradzi sobie swykły stomatolog? Czy też musi to być chirurg szczękowy?
2 lata temu miałem robione RTG szczęki i wyszło, że mam 3 zatrzymane ósemki ;( mój stomatolog powiedział, żeby zaczekać, gdyż może one się wyrżną - jednak nie wyrżnęły ;(
Trzęse spodniami jak pomyśle co mnie może czekać - tyle się naczytałem o zabiegach ekstrakcji zatrzymanych zębów...........cięcie, dłutowanie ..........aż na płacz mi się zbiera, ponieważ człowiek zda o zęby, a tu takie problemy się przytafiają ;(

2

Re: Zatrzymana ósemka.

Rzeczywiście nie masz powodów do radości sad Wiele osób w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy, że zatrzymane ósemki mogą sobie siedzieć w dziąsłach przez całe życie i nie dawać o sobie żadnych znaków, a równie dobrze mogą przyczyniać się do powstawania torbieli, stanów zapalnych, psucia przylegających korzeni, a nawet mogą werżnąć się w kość sad
Najlepiej udaj się do chirurga szczękowego, tylko nie idź do pierwszego lepszego, tylko popytaj ludzi kogo polecają, ewentualnie poczytaj na forach stomatologicznych. Jedynie specjalista doradzi  ci czy trzeba usuwać ósemki czy też jeszcze nie.
Sam zabieg usuwania ósemek ............... brrr wolę nawet tego nie pisać - moja siostra miała to robione, a cała operacja trwala prawie 1,5 godziny, bo właśnie miała przyrośnięty korzeń ósemki do kości górnej szczęki, a korona zęba była praktycznie na wysokości oczodołu hmm

3

Skąd jestes?? Ja znam bardzo dobra klinike dentystyczna w gdansku gdzie dla lekarzy nie ma rzeczy niemozliwych. Zobacz koniecznie Kryspin Dent. Obsluga raz ze miła to jeszcze znają sie na rzeczy. Ja tam chodze od jakiegos czasu a dostałem cynk od znajomego. Od jakiegos czasu jestem spokojny, a miałem nie lada problemy własnie z osemkami.Tam to załatwili raz dwa

4

Taki zabieg usuniecie dwoch osemek, ktore sie nie wyrznely wymaga jak najbardziej ingerencji chirurga. Starsznie sie go balam, a ostatecznie przed zabiegiem jak zobaczylam dluto to sie poplakalam. Nastepnie zrobiono mi znieczulenie, ktore bylo bardzo nieprzyjemne, ale da sie zniesc przez ten krotki moment. Reszta byla bez bolu, ale za to sam widok i wyrywanie zebow ze szczeki, a nastepnie szycie dziasel przed moimi oczami bylo nieprzyjemne i obrzydliwe. Mimo wszytsko polecam ten zabieg, bo da sie go zniesc jak kazdy inny, a potem zabki sa piekne i nie ma z nimi problemow.

5

Nie zawsze potrzebny chirurg szczękowy, to wszystko zależy od twojej sytuacji (zdjęcie RTG) dentysta dobry powinien tobie uczciwie powiedzieć czy się da czy nie.
U mojej jednej koleżanki udało się bez chirurga a u drugiej ta sama dentystka zaleciła już chirurga.

Sposoby na trądzik - profilaktyka, przebieg choroby, leczenie