1

Wątek: Aktywnosc i bezsennosc.!!!!

Moj mezczyzna / 60 lat/  jest bardzo sprawny i aktywny fizycznie . Mozna wrecz powiedziec ,ze jest uzaleznony od uprawiania roznego rodzaju sportow.
Pracuje codzinnie od 10 rano do 7 wieczorem . A mimo to rano leci na basen, wieczorem 2 razy w tygodniu gra w hokeja, 2 razy w tygodniu leci na tenisa . Nie umie zyc w bezczynnosci  nie potrafi polozyc sie i odpoczac . Robi regularne badania i jest zdrowy jak przyslowiowa ryba.
Wiec w czym jest problem ? Otoz  cierpi na bezsennosc  nie moze nigdy spokojnie sie wyspac .Jak rozmawiam z nim to mowi ,ze czuje w sobie tyle energi ,ze moglby jeszcze wiecej cos robic  i dlatego ma problemy ze spaniem Ppo takich trzech bezsennych nocach bierze tabletke i spi, ale jak tak dlugo mozna,  to nie jest rozwiazanie.
Martwie sie o niego i chcialabym mu pomoc ale nie wiem jak .Doktorzy przepisuja mu tylko tabletki nasenne.Ja tez jestem aktywna ale po wysilku spie jak zabita .
Poradzcie jak mu  pomoc  i dlaczego tak jest?

2

Re: Aktywnosc i bezsennosc.!!!!

jeśli aktywność fizyczna  jest na wysokim poziomie to może trzeba pomyśleć nad tym, żeby zmienić miejsce naszego spania, materac, łóżko itp. Sypialnia powinna kojarzyć się nam jedynie ze spaniem a nie z pracą czy rozrywką. Po za tym może warto sprawdzić czy nie ma tam jakiejś żyły wodnej czy czegoś w tym rodzaju. Po za tym nie warto jeść dużo węglowodanów przed snem i ogólnie ostatni posiłek cztery godziny przed spaniem. warto popróbować i nie brać zbyt dużo tabletek, które tak czy siak w pewien sposób wpływają na nasze zdrowie i stan naszego organizmu

Ostatnio zmieniony przez zdrowy542 (2011-11-16 18:37:32)

3

Re: Aktywnosc i bezsennosc.!!!!

A może po prostu trochę ograniczyć tą aktywność i więcej czasu poświęcić na odpoczynek, uspokoić ciało.

Sposoby na trądzik - profilaktyka, przebieg choroby, leczenie