1

Wątek: Zdrowa żywność? A co to jest w ogóle?

Czy ktoś uważa, że jeszcze istnieje coś takiego jak zdrowa żywność? Przecież począwszy od pakowanego i przesyconego konserwantami i "magicznym" składnikiem E jedzenia, po sztucznie uprawiane warzywa i owoce wszystko produkowane jest sztucznie!
Zdrowa żywność może być jak sobie na własnym ogródku wyhodujesz marchewki, pomidory czy ogórki smile
Liczę na ciekawą dyskusję smile

2

Re: Zdrowa żywność? A co to jest w ogóle?

No jak ktoś ma ogródek to może sobie posadzić ogóreczki, pomidorki, cebulkę czy truskawki big_smile Wtedy najlepiej zastosować nawóz naturalny big_smile:D:D
A tak całkiem na poważnie, to jak się dobrze poczyta na opakowaniu, to można znaleźć żywność zdrową i bez konserwantów, aczkolwiek dla osoby borykającej się z problemami finansowymi może to być trudne, bowiem takie jedzenie jest o wiele droższe, aniżeli przysłowiowa kaszanka, tania oranżada, czy napakowane konserwantami chipsy hmm

3

haha nawóz naturalny............czyżbyś miała na myśli ptasie kupki big_smile albo kupki innego zwierzaczka big_smile
Ale trzeba się zgodzić, że to co swojskie, to sama natura big_smile
Muszę przyczepić się do tych chipsów, ponieważ to jest święta racja - te zwykłe z konserwantami to za dużą pakę zapłacisz 1,90zł, a ostatnio reklamowane chipsy naturalne to kosztują 5zł za małe opakowanie sad Wniosek prosty - chcesz się zdrowo odżywiać, to zarabiaj przynajmniej 4,000zł hmm

4

Zgadza się to co uchodzi za zdrowsze czy bardziej naturalne od razu jest 2, 3 razy droższe.

5

Nie ma już czegoś takiego jak zdrowa żywność. Chyba, że z własnego ogródka jak wcześniej stwierdziliście. Tak czy siak warzywa i owoce to najzdrowsze składniki diety jakie możemy sobie wyobrazić. JA staram się dużo ich jeść jak również pijać soki z owoców i warzyw. Nie wiem jak wy, ale dla mnie taka dieta jest super.

6

Moim zdaniem zdrowa żywność istnieje ale po pierwsze trzeba się bardzo namęczyć żeby ją znaleźć jakieś sklepy specjalne nie wiem, jeżeli jedziesz na wieś to też od ludzi możesz sobie kupić zdrową żywność, natomiast w mieście to tylko ze swojego ogródka, działki reszta to chemia. Ja lubię niezdrowe ale pewnie z wiekiem mi się zmieni.
pozdrawiam

moje blizny moje doświadczenie

7

blondyneczka_83 napisał:

No jak ktoś ma ogródek to może sobie posadzić ogóreczki, pomidorki, cebulkę czy truskawki big_smile Wtedy najlepiej zastosować nawóz naturalny big_smile:D:D
A tak całkiem na poważnie, to jak się dobrze poczyta na opakowaniu, to można znaleźć żywność zdrową i bez konserwantów, aczkolwiek dla osoby borykającej się z problemami finansowymi może to być trudne, bowiem takie jedzenie jest o wiele droższe, aniżeli przysłowiowa kaszanka, tania oranżada, czy napakowane konserwantami chipsy hmm

Nawóz naturalny... pięknie brzmi, ale nie wiem czy zdajecie sobie sprawę jak trudno dostępny jest ten ekologiczny produkt i ile kosztuje, mam na myśli obornik. Trzeba mieć duże zdolności w przekonywaniu, by "użebrać" (użebrać w cudzysłowie, bo oczywiście kupić, ale mało kto chce sprzedać to cudo - deficyt) choć trochę. Moi rodzice mają własny ogródek i pewnego roku ziemia była już tak jałowa, że koniecznie potrzebowała obornika. Nie wiedziałam w czym problem i zaproponowałam, że przecież możemy jechać na którąkolwiek wieś i kupić. Rozbawiłam całą rodzinę na dość długo wink Ale okazało się, że bardzo ładna próchnica robi się z trawy koszonej w ogródku. Jak poleży ze dwa lata można ziemię, która się z niej zrobi przekopać z tą, na której mają rosnąć warzywka i bardzo ładnie wszystko rośnie. Ale nie każdy ma ogródek i może swoje warzywka hodować. Ja dokładnie czytam etykiety tego co kupuję, chociaż nie zawsze wiadomo o co chodzi, zamiast nazwy same E. Ucieszyłam się ostatnio, bo znalazłam artykuł, w którym jest podział, które są bardziej szkodliwe, a które mniej. Podaję linka, może się komuś przyda

http://dziecko24.pl/artykul/304/3/Etyki … pozywczych

Ech fajnie mieć własny ogródeczek... wink

8

Witajcie

Ostatnio odkryłam niesamowite działanie produktów bio-ekologicznych. Nie tylko wpływają one korzystnie na Nasze zdrowie, ale również pomagają w utrzymaniu zbilansowanej diety i dostarczają niezbędnych walorów odżywczych.
Od jakiegoś czasu korzystam z produktów BIO-OAZA, które serdecznie polecam. Szeroka oferta asortymentowa sprawia, że od razu mogę rozplanować co spożyję na śniadanie, obiad i kolację.
Gama tych produktów dostępna jest na stronie internetowej
www.bio-oaza.com.pl, a produkty można odebrać osobiście  (polecam - omijamy wówczas dodatkowe koszty - wysyłki) lub bez wychodzenia za próg domku (zakup przyniesie Nam wówczas listonosz lub kurier).
W razie pytań piszcie…

9

W dzisiejszych czasach już ciężko dostać zdrową żywność, prawie wszystko naszpikowane jest chemią, czy to mówimy o warzywach i owocach czy mięsie, czy jajkach. Dzisiejszy gospodarz nie kieruje się bynajmniej zasadami naturalnej hodowli, produkuje zboże, warzywa, owoce, mięso i mleko prawie na skalę przemysłową. I drób i krowy i świnie jest pełen jakiś tam hormonów i są karmione jakimiś wynalazkami. Trzeba pamiętać, że niektóre szkodliwe substancje nie są wydalane, lecz zalegają w organizmie ludzkim. Przypuszcza się, że niektóre substancje zawarte w środkach ochrony roślin mogą być przyczyną chorób nowotworowych. Staram się kupować w sprawdzonych źródłach. Na prawdę dziś trzeba bardzo uważać co kupujemy. Mnie to przeraża, dlatego nie dokładam jeszcze więcej i nie kupuję już takich rzeczy jak chipsy, frytki, pizze, gotowe ciastka, napoje gazowane. Warto się nad tym zastanowić. Jestem na diecie paleo i czekam na książkę o niej, jestem bardzo ciekawa, jakie tematy tam poruszą i czego nowego się dowiem n atemat zdrowej żywności i zdrowego stylu życia w ogóle.

10

Pomijając całą terminologię zdrowa żywność to ta wyhodowana w naturalny sposób, bez użycia żadnych pestycydów i innych chemikali.
Niestety brak oprysków stwarza ryzyko zarażenia się np. roślinek i puszczenie rolnika z torbami. Dlatego taka żywność jest droga.

Fastfood to śmieciowe jedzenie ....

11

jarilitmanen napisał:

Moim zdaniem zdrowa żywność istnieje ale po pierwsze trzeba się bardzo namęczyć żeby ją znaleźć jakieś sklepy specjalne

Poszukującym sklepów ze zdrową żywnością w swojej okolicy polecam tą stronkę http://www.dbajosiebie.info.pl/zdrowa-zywnosc

12

Mieszkam w miescie, gdzie lubia maja obsesje na punkcie zdrowej zywnosci. Poniewaz sa to niemcy, to potrafia tez sporo na to wydac. Jednak ja nadal mam wrazenie, ze to tylko sposob zarabiania pieniedzy na produktach spozywczych.
Przyklad...ostatnio poszlam zjesc do zwyklej budki/imbissu na ulicy, zeby kupic pyszna smazona kielbaske do reki. Jeszcze tydzien temu kosztowala 2 Euro, a tu patrze na spis kielbasek, a tam nazwa BIO widnieje przy kazdej.
Cena automatycznie wzrosla do 3,50€. Czy to nie jest zwykla bezczelnosc i wykorzystywanie sytuacji? Przeciez nie wiemy czy to faktycznie jest zdrowa zywnosc.

Pozdrawiam

13

Mam szczere watpliwosci co do rynku zywnosci ekologicznej. Nie wierze, ze jest dokonca zdrowa, a jedynie w to, ze kolejny raz mozna na tym dobrze zarobic. Jak ostatnio zobaczylam kiosk z parowkami eko i ceny byly 3 razy wyzsze to musialam poprostu, parsknac smiechem. Ciekawe info do dalszej dyskusji znajdziecie ponizej

14

jeśli chodzi o coś takiego jak zdrową żywność to najlepiej kupować ją od rolników, bo wtedy wiadomo, że nie ma w tym żadnej chemii (chodzi o zaufane osoby)

Ostatnio zmieniony przez zdrowy542 (2011-11-16 18:39:39)