Wątek: Spaghetti
Jaki znacie najlepszy przepis na przepyszne spaghetti? W sumie w sieci tyle jest przepisów, a założe się, że pewnie połowa w ogóle nie jest wypróbowana ![]()
Czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy?
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się bądź zarejestruj
Forum zdrowia, forum zdrowie » Przepisy kulinarne » Spaghetti
Strony : 1
Musisz się zarejestrować lub zalogować aby dodać odpowiedź
Jaki znacie najlepszy przepis na przepyszne spaghetti? W sumie w sieci tyle jest przepisów, a założe się, że pewnie połowa w ogóle nie jest wypróbowana ![]()
Czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy?
Tak jak znam, moim zdaniem najlepszy, szybko się robi, jest bardzo dobre i gdyby nie makaron byłoby dietetyczne ;-)
Przepis:
2-3 Pomidory świeże (zimą mogą być w puszce - 1 puszka).
Oliwki zielone marynowane, mogą być z papryką, kilka, kilkanaście, zależy czy ktoś lubi.
1 łyżeczka pesto basilico
Odrobina koncentratu pomidorowego (nie zawsze)
Czosnek min 1 ząbek, ja daje zawsze dużo więcej - bo lubię
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W małym garnuszku (rondelku) podsmażam na niewielkiej ilości czosnek, nie za mocno, bo przypalony robi się gorzki. Dodaje do tego pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Można poczekać aż pomidory się rozgotują i powstanie coś w rodzaju pasty, ja nigdy tak nie robię. Następnie wrzucam pokrojone w krążki oliwki, dodaję łyżeczkę pesto. Próbuję, jeżeli jest mało kwaśne, dodaję koncentrat pomidorowy, jeżeli nie, to pomijam ten składnik. Czasami dodaję też przyprawy: sos sojowy (odrobinę), oregano, bazylię - jednak najczęściej samo pesto wystarcza, jeśli nie posiadam akurat pesto, ratuję się tymi przyprawami.
Tak przygotowanym sosem polewam makaron - zawsze bugattini, nigdy spaghetti. Dodaje do tego starty na drobnej tarce ser żółty i tyle.
Ser najlepiej podać osobno, żeby każdy mógł sobie sam nakładać. Przed dodaniem sera dobrze jest wymieszać makaron z sosem, bo gdy ser się rozpuści ciężko będzie nam to zrobić.
To moja ulubiona potrawa, ze względu na dietę unikam, ale czasami pozwalam sobie na takie szaleństwo ![]()
Moja propozycja jest nastepujaca: http://www.youtube.com/watch?v=PMSRnzFP3so
Strony : 1
Musisz się zarejestrować lub zalogować aby dodać odpowiedź
Forum zdrowia, forum zdrowie » Przepisy kulinarne » Spaghetti
Oparte na FluxBB