1

Wątek: Masaż relaksacyjny.

Czy ktoś orientuje się w technikach masażu relaksacyjnego?
Chodzi mi głównie o plecy, ramiona oraz kark. Masaż ten ma ma być przyjemny, oraz pozytywnie wpływać na stan kręgosłupa etc.

2

Re: Masaż relaksacyjny.

Do tej formy masażu stosuje się zazwyczaj wszelkiego rodzaju aromatyczne zapachy (świece, kadzidełka) oraz odprężającą muzykę. Spokojny i rytmicznie wykonany masaż niweluje stres oraz związane z nim dolegliwości takie jak: różnego rodzaju bóle głowy i pleców, jak również zaburzenia koncentracji, depresję, czy też ogólne wycieńczenie organizmu.

To tak na szybko, a jeśli chodzi o techniki masowania, to najwięcej dowiesz się na specjalnych kursach (gdzie można zrobić sobie certyfikat)

Pozdrawiam!

Zapraszam na forum urody!

3

Witam,

Jestem tutaj nowy, jestem  facetem  troche zaawansowanym wiekowo ktory ma male - jak na razie - problemy z kregoslupem.
    Na temat masazu mozna w internecie wiele wyczytac, poogladac materialy filmowe. Tak sobie mysle, ze moj pomysl bylby dobry dla osob nie   
    majacych zbyt wiele srodkow pienieznych. Otoz masaz moim zdaniem nie jest zbyt trudnym tematem do opanowania. To nie jest zajecie kreglarza
    wymagajace bardzo duzej ostroznosci i nie wymaga wkladania zbyt duzej energii. Uwazam, ze wykonywanie masazu nie jest niebezpieczne.   
    Problemem jest to, ze osoba chora nie moze go wykonac sama. Masaz jest - moim zdaniem - stosunkowo drogim przedsiewzieciem.
    Moja propozycja: moze na tym forum znajdzie sie osoba majaca problemy z kregoslupem i chetna do wykonywania wzajemnych masazy?
    Moje pytanie prosze traktowac wylacznie jako propozycje wzajemnej bezplatnej pomocy. 

pozdrawiam    wlodzimierz

4

Nie jest wcale tak jak Państwo piszecie. Niestety jeśli osoba jest laikiem w dziedzinie masażu, może tylko pogorszyć stan chorej osoby. Uciskanie nieodpowiednich miejsc może powodować poważne bóle i dolegliwości. Polecam w tym przypadku albo kurs masażu albo udanie się do specjalisty. Dla Gdańszczan może gabinet Rehabilitacji Funkcjonalnej, polecam stronę : www.fizjo.com.pl